На 4 май 1986 г., само няколко дни след

...
  На 4 май 1986 г., само няколко дни след
Коментари Харесай

Героите на Чернобил: Историята на 3-мата души, спасили Европа от нещо по-лошо

 

На 4 май 1986 година, единствено няколко дни след повредата в Чернобил, трима души потеглят на задача, която за тях е равна на самоубийство, само че и в същото време на избавление на цяла Европа. Това са Алексей Ананенко, Валери Безпалов и Борис Баранов.

Тяхната задача е да отворят ръчно крановете под реактора, с цел да се източи водата. Целта е ясна - водата, с която е гасен пожарът в прикосновение с разтопеното гориво може да провокира нов гърмеж, който да взриви и останалите три реактора в Чернобил. 

Тримата герои - Ананенко, Беспалов и Баранов, непринудено влизат в мощно радиоактивните води и то единствено с акваланги. Те знаят, че са обречени и че след интервенцията дните им са преброени. 

Двама от тях са служащи в централата и я познават чудесно. Третият е боен. Още при започване на интервенцията остават без фенери и работят на цялостна мрачевина. 

Виж още: Разходка в Чернобил по въздух! Вижте новите неповторими фрагменти!

Но ориста била на друго мнение. Проучване на Андрю Ледърбароу, един от специалистите по историята на Чернобил, потвърждава, че Ананенко работи дълги години в областта на нуклеарната енергетика.

Има фрагменти, на които се вижда по какъв начин през 2017 година Ананенко получава медал за смелост. Баранов също към момента е жив.

Безпалов умря през 2005 година от сърдечно заболяване, което прочее е особено и за други жертви на лъчевата болест на Чернобил.

С подвига си тримата герои от Чернобил избавят милиони. Според учените това, което е можело да се случи, е гърмеж, който да направи половин Европа негодна за живот в продължение на 500 000 години.

Източник thumbnail: Eugenia_Kuz/tunart/BariloS/iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР